"Soha ne feledjétek, hogy a színészt szeressétek! Szebb díszetek nem lehet, mint a színházszeretet." (Rejtő Jenő - Színház az egész)

Így láttam én

Így láttam én

Pass Andrea: Finálé

2021. december 09. - Így láttam én

 

Szereplők

Csokonai Színház (2021)

Rendező: Pass Andrea

Ottó (iskolagondnok)

Gelányi Imre

Pál Berci (diák) / Pál Imre (Berci apukája)

Herczeg Tamás

Miki (műsorvezető, influenszer)

Mercs János

Káldi Helga, iskolaigazgató

Ráckevei Anna

Ilona Kovács Larissza (influenszer)

Réti Adrienn

Gerda (tanár)

Tolnai Hella

Kedves Adrienn (műsorvezető, influenszer)

Wessely Zsófia

Ében (influenszer)

Vilmányi Benett

 

Manapság nehéz eldönteni, hogy mi igaz, mi a valóság. A televízióból és az internet különböző sötét bugyraiból áradó információk tömkelegében egyszerűen elveszünk. Ugyanazt a tényt más-más források teljesen más szemszögből mutatják be. Ez persze jó is lehet, hiszen megismerhetjük az érem másik oldalát is, de ezek sokszor ellent mondanak egymásnak, így már nem tudjuk, hogy kinek higgyünk. Hogyha pedig csak egy forrásunk van, mindig kezeljük fenntartással a hallottakat és látottakat, hiszen a „bizonyítékok” gyakran csak fél információk.

A Finálé több szálon játszódik, váltakozik benne a jelen és a múlt, ezért az írásom során nem a már megszokott időrendiséget fogom követni. Nem fogok kitérni minden egyes jelenetre, de igyekszem átadni a darab cselekményét és bemutatni a szereplőket is.

A Sodrás utcai általános iskola egy elit intézmény, éppen ezért felfoghatatlan a tragédia, ami ott megtörténhetett. A kilencéves Pál Berci önkezűleg vetett véget rövid életének – hallhatjuk a hírekben. Hogy mi történt pontosan, azt egyelőre nem tudjuk, ennek szeretne utánajárni Kedves Adrienn. Egy egész tévéstáb vonul ki az iskolához és mindenkit megkérdeznek, hogy mi a véleményük a történtekről, az iskoláról és az igazgatónőről.

 150695684_10158775755081253_1613481142857808583_o.jpg

(a képen: Ottó, Adrienn, két szülő és a gyászoló Imre)

Adrienn interjút készít Káldi Helgával, a sztárpedagógussal. Láthatóan arra szeretné kiélezni a beszélgetést, hogy lelkiismeret furdalást keltsen az igazgatónőben. Sokan őt hibáztatják a gyermek haláláért, a műsorvezető is ezt szeretné erősíteni, de Helgának minden erre irányuló megjegyzésre van válasza. Ha a fent említett állításból indulunk ki és őt szeretnénk megtenni bűnbaknak, akkor félelmetes látni a higgadtságát. Adrienn úgy irányítja a beszélgetést, hogy az igazgatónő ártatlansága fel se merülhessen senkiben. Nem mindennapi fegyelmezési módszereit eddig kevesen tették szóvá, de most nagyon sokan gondolják úgy, hogy ezek bizony hozzájárultak a kisfiú öngyilkosságához.

Helga nemcsak tanít, hanem nevel is. Hogy ez feladata-e az iskolának, arról megoszlanak a vélemények, ahogy arról is, hogy egyáltalán van-e joga ahhoz, hogy nevelje a diákokat. A tanulók sokszor több időt töltenek a pedagógusokkal, mint a szülőkkel, hiszen otthon is gyakran inkább egyedül vannak. A darabból azt is megtudjuk, hogy sok szülő online tartja a kapcsolatot a gyermekével, és az vált ki belőle aggódást, ha csemetéje nem posztol, sőt még storyt se tesz ki közösségi oldalaira. Éppen ezért tartja fontosnak az igazgatónő, hogy legalább az iskolában ne egy párhuzamos világban létezzenek a gyerekek.

Ráckevei Anna csodálatos alakításában Helga mindig olyan pedagógus volt, aki számára a gyerekek állnak az első helyen. Ahogy a szülőnek is néha muszáj fegyelmezni és az életre nevelni őket, úgy maga se riad vissza attól, hogy adott esetben befogja a tanulókat a mellékhelyiség kitakarítására. Ha kell, elküldi őket fodrászhoz, vagy megfogja egy nagylány kezét és elviszi nőgyógyászhoz, ha úgy ítéli meg, hogy arra van szükség. A diákok mellett a tanárai is fontosak számára, félti őket a szenzációhajhász médiától.

Megjelenik Gerda, Helga volt tanítványa, jelenleg a Sodrás utcai általános iskola egyik tanára. Róla egyelőre nem tudunk sokat, csak annyit látunk, hogy nagyon szorong valami miatt. Szeret tanítani, úgy érzi, szeretik őt a gyerekek. A darabban nincs kimondva, de több apró utalásból és Tolnai Hella rendkívül érzékeny játékából egyértelművé válik, hogy Gerda egy meddő nő, aki nagyon szeretne saját kisbabát. Helga mindig lányaként szerette, ő készítette fel a tanári pályára is, hiszen alkalmasnak találta.

150244800_10158775563416253_9040505795998650318_o.jpg

(a képen: Gerda kezében tartja Adrienn kisbabáját - a darab végén)

Ottó nem csak az iskola gondnoka, hanem fontos szerepe van a néző figyelmének vezetésében is. Szinte végig jelen van és folyamatosan narrálja az eseményeket, segít tájékozódni, hogy mikor látjuk a jelent és mikor a múltat. Keretet ad a darabnak, monológgal kezdi és azzal is zárja az előadást, valamint az egyes jeleneteket is ő köti össze. Gelányi Imre tökéletesen megtalálta azt a hangot, amellyel fenn tudja tartani a néző figyelmét és még a legfeszítettebb tempóban se maradunk le, hanem megyünk vele. Emellett fontos üzeneteket közvetít és elgondolkodtat. Gyakran használ metaforákat, rejtvényekben beszél – Helga ezt kifejezetten szereti, mert gondolkodásra sarkall. Gondolkodás. Ez az, ami a pedagógus szerint hiányzik a mai fiatalokból. Egy átlagos gyereknek nehezére esik néhány mondatnál többet olvasni, mert egyszerűen unalmas a számára.

Az utcán is gyakran azt látom, hogy fülhallgatóval és a telefonjukat nyomkodva sétálnak a fiatalok – mondom ezt úgy, hogy magam se vagyok öreg – és nem ritka az se, hogy a volán mögött ülve se az utat figyelik a sofőrök. Talán abban a korban élünk, amikor a minket körülvevő valóság már nem elegendő a számunkra, és képtelenek vagyunk elszakadni az influenszerek által teremtett világtól. Párhuzamos dimenziókban létezünk, és nem tudjuk elválasztani ezeket egymástól. Helga elmeséli, hogy egyik diákját megkérte, ne hordja az óráin a fejhallgatóját. Erre azt válaszolta a tanuló, hogy nem szól a zene, tud figyelni. De ha nem hallgat zenét, akkor miért viseli mégis? Azért, mert megnyugtatja a tudat, hogy a mátrix létezik és az óra végén egyetlen gombnyomással visszacsöppenhet abba a világba, amelyet a zene teremtett meg a számára.

Gyakran halljuk, hogy más világ van, más korban élünk. De nem csak az idősek látják így, én is tapasztalom, hogy felgyorsult a világ. Ami elképzelhetetlen volt tíz-tizenöt évvel ezelőtt, az ma már természetes és nem is tudnánk létezni nélküle. A vetítésen szereplő fiatalok arról beszélgetnek, hogy ők teljesen más nehézségekkel küzdenek, mint a szüleink, nagyszüleink. Kitolódott a kamaszkor, fiatal felnőttként a szülői házban élnek és nincs is lehetőségük fenntartani egy saját otthont. Bizonytalanok a pályaválasztásban és félnek a családalapítástól – nem azért, mert nem szeretnének gyereket, hanem mert senki se tudja, hogy milyen világban fog felnőni. Mindenki a legjobbat szeretné a gyermekének, és félti őt. Így van ezzel Imre is.

Az ő történetét Miki műsorából ismerhetjük meg. Amikor megszületett a kis Berci, az orvos azt mondta, hogy nem fog tudni teljes életet élni, de még lekapcsolhatják a lélegeztetőgépről. A felesége nem szerette volna végignézni a fiú szenvedését, de Imre döntött: életben kell tartani a gyermeket, hiszen mindig van egy csepp remény. Az édesanyja elhagyta őket, Berci meggyógyult, az apja pedig egyedül nevelte. Hatalmas szívfájdalom fia elvesztése, de a média nem hagyja őt gyászolni. Azt sugallják felé, hogy segíteni szeretnének feldolgozni azt, ami az egész országot megrendítette. De vajon tényleg ez a céljuk?

Berci nagyon szeret rajzolni és festeni, az igazgatónő pedig arra kéri, hogy minden héten rajzolja vagy fesse le azt, ami, vagy aki az adott héten boldoggá tette őt. Helga néni csodálattal nézi a remekműveket, az egyik rajz pedig különösen érdekes. Egy tündért ábrázol, aki nagyon sokféle. Ez a tündér mindig ott van Bercivel. A pedagógus először arra gondol, hogy egy kitalált barát lehet, de a kisfiú elmondja, hogy ő nagyon is valóságos személy. Talán az egyik tanára lenne az? Vagy maga az igazgatónő, aki egyben az osztályfőnöke is?

 151125977_10158775754916253_2814177735653179720_o.jpg

(a képen: Helga és Berci)

A már említett időbeli váltakozások nyomon követését Herczeg Tamás tűpontos játéka is segíti. Mindig egyértelműen elkülöníthető, hogy mikor látjuk a színpadon Bercit, mikor a büszke és szerető édesapát és mikor van jelen a gyászoló szülő, akinek a tragédiájára egy komplett műsort épített a média. A tévések jelenléte ellehetetleníti a tanárok munkáját és félelmet keltenek a gyerekekben is. Emiatt persze rengeteg támadást kap a műsorvezető, aki a saját életét is előszeretettel osztja meg az internet népével.

Adrienn élő bejelentkezésben ébreszti Mikit, egyszerre tudatja párjával és követőivel élete legjobb és legszebb hírét: kisbabát vár. Ez számukra különösen csodálatos, hiszen több sikertelen lombikon vannak túl, de most végre sikerült. Természetesen rajongóik együtt örülnek velük. Ők az egész életüket az interneten élik, mindent megosztanak követőikkel, akiket még vásárolni is elvisznek magukkal virtuálisan, vlogolás formájában.

Egyre több szponzoráció jelenik meg a csatornájukon, de csak olyan termékeket fogadnak el, amire büszkék, hogy ők népszerűsíthetik. A cég, amely a babakelengye beszerzését támogatja, nem más, mint a Mammon – e szó jelentése vagyon, gazdagság, de nem csupán a pénzre értendő, hanem mindenre, ami tulajdonként birtokolható; bibliai értelemben pedig arra a démoni hatalomra vonatkoztatható, amely a vagyon rabjává teszi a kapzsi embert. Ezt fontosnak tartottam kiemelni, hiszen mindannyiunk életében van valami, ami a rabjává tehet, ahogyan az influenszereket a szponzoráció. Ők se kötelesek minden megkeresést elfogadni, ugyanígy mi is lehetünk tudatosak, sőt muszáj tudatosnak lennünk.

Wessely Zsófia és Mercs János szépen kidolgozott karaktereiben egyszerre jelenik meg a celeb, a szülőségre készülő pár és a civil ember. El lehet ezeket választani egymástól, vagy teljesen összemosódnak? Ha az ismert vloggerekre gondolunk, a sok őszinte, vagy őszintének tűnő képkocka mellett megjelennek olyan pillanatok, mondatok is, melyek a kamerának szólnak. Ilyen jelenet az is, amikor Adrienn arra kéri követőit, hogy nézzék a Káldi Helgáról szóló, Pál Berci halálát boncolgató műsort. Nagyon sok támadás érte őt emiatt, és szeretne mindent tisztázni, azt akarja, hogy mindenki megtudja, mi is történt valójában. Miután lezárja a vlogot, eldobja a telefont és dühösen közli, hogy ő amúgy el se akarta vállalni ezt az egészet – ezt már a rajongók nem látják, nem tudják.

150375898_10158775754951253_6687964189832192029_o.jpg

(a képen: Adrienn és Miki kommenteket olvasnak)

Van egy srác, akit Miki karolt fel, ő pedig Ében néven ismert a médiában. Hogy ki ő valójában, arra senki se kíváncsi, éppen ezért azzá kell válnia, akire kíváncsiak az emberek. Neki az a munkája, hogy a kamerák előtt egy intelligensnek nem mondható fiú legyen. Az egyik videójában személyi asszisztenst keres magának, és vállalhatatlan stílusban beszél a jelentkező lányokkal – mert erre van igény, erre van kereslet. Egyszer azonban saját véleményét is kinyilvánította, ezért Miki úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a szerződését és az Ében nevet se használhatja. Mi, laikus médiafogyasztók hajlamosak vagyunk elhinni, hogy amit látunk, az igaz. Elhisszük, hogy tényleg ilyen különleges neve van és azt is, hogy ő valóban az a srác, akinek látjuk – hiszen minden műsor és minden csatorna azt hangsúlyozza, hogy ők nem hazudnak, hogy ők a valóságot mutatják. Kezeljük ezeket fenntartásokkal!

Ilona Kovács Larissza egy nagyon megosztó influenszer. Gyakran főz a videóiban, a pályaudvar mellett énekel és rendszeresen tart live-ot is. Ezekben az élő bejelentkezésekben mindig elpanaszolja, hogy őt mennyien bántják. Nagyon sok negatív kommentet kap, pedig ő jó embernek tartja magát. Óriási felháborodást kelt, hogy pénzt mer kérni egy közös képért és egy autógrammért – mondván, hogy neki is élnie kell valamiből. De van sok rajongója is, aki szereti és megvédi őt. Sok médiaszereplőhöz hasonlóan ő is bármire képes a nagyobb nézettségért, még a telefonos dobozban kapott ürüléket is hajlandó megenni csak azért, hogy több kattintás és like legyen a videóin.

 150613401_10158775754986253_6594703071956708344_o.jpg

(a képen: Ilona live-ot tart)

Tél van. Adrienn a nagy vlogolás közben nem vette észre, hogy valaki beosont az otthonába. Egyetlen pillanatra kiszalad az erkélyre, az idegen pedig kizárta őt. És hogy ki volt ez a betolakodó? Gerda. A tanárnő láthatóan zaklatott, talán nem is tudja, mit cselekszik. Hirtelen megbánja tettét és beengedi a várandós influenszert. Jóvá akarja tenni, Adrienn pedig elrángatja magával a műsorába, hogy ha elmond mindent Berciről és Helgáról, akkor nem lesz következménye a betörésnek.

Gerdától megtudjuk, hogy egyik este Helga vacsorázni hívta Imrét, hogy beszámoljon neki a kisfiú tanulmányi eredményéről. A beszélgetést – melyet rögzített az étterem tulajdonosa – nyilvánosságra is hozzák. Berci aznap este a fiatal tanárnőnél aludt. A kisfiú mesélt neki egy tündérről, aki egy vasútállomáson lakik. Mindenképp meg szeretné őt látogatni, mert bántják. Amikor a gyermek elaludt, kapott egy üzenetet Helgától: „veled van a tündér?”. Ebből ő maga is arra következtet, hogy az igazgatónőnek köze van Berci halálához. Bár bizonyíték nincs rá, mégis minden jel erre mutat. Ugye milyen egyszerűnek tűnik? De közel sem az.

Hogy mi történt valójában? Elmesélem. Ilona Kovács Larissza a pályaudvar mellett énekel, amikor találkozik Bercivel. A kisfiú ajándékoz neki egy rajzot, amely azt a tündért ábrázolja, akiről a tanárainak beszélt. Ahogy az internet sztárja szóba elegyedik ezzel a gyermekkel, megismerhetjük egy kicsit az emberi arcát is. Egyszer odalép hozzá egy kapucnis fickó és felpofozza a nőt. Bercit annyira felzaklatta, hogy az ő szeretett tündérét megütötte valaki, hogy elkezdett szaladni, a sínek között megbotlott, elesett, egy közelgő szerelvény pedig elgázolta őt.

Adrienn és Miki új műsora a Finálé, amelybe meghívták Gerdát, Helgát, Ottót, Imrét és Ilonát. Ében is bejelentkezik, akiről kiderül, hogy ő is Helga volt tanítványa és Zolikának hívják. Az adást élőben követik a nézők. Egy mini bolygó tart a Föld felé, amely mindent és mindenkit elpusztíthat. Elkezdődött a visszaszámlálás, azt azonban nem lehet tudni, hogy mikor fog becsapódni a meteorit, amely az emberiség végét jelenti. Felépítettek egy egész műsort a bizonytalanra, hogy együtt éljék át – ki a stúdióban, ki pedig az otthonában a képernyők előtt. Viszont az óra, amely visszaszámol megállt és megállt vele együtt az idő is – talán mégis van remény?

 150958747_10158775754486253_7308891682010820295_o.jpg

(a képen: a Finálé szereplői)

Te hány „világvégét” éltél már túl? Nagyon sokszor híresztelték – több alkalommal napra pontosan is – hogy mikor lesz vége a világnak, de valahogy sose következett be az apokalipszis. Meteorit is tartott már Földünk felé, de eddig mindig kikerülte azt. Soha nem tudhatjuk előre, hogy be fog-e csapódni, de a félelem helyett legyünk inkább reményteljesek.

Én személy szerint sokszor érzem azt, hogy félelmetes, merre tart a világ. Az emberiség rengeteg hibát elkövetett, de talán kezdünk felébredni és talán még nem késő. Talán jön majd egy új generáció, talán ők képesek lesznek eltéríteni a véget jelentő mini bolygót. Talán. Lehet, hogy nem így lesz, de én szeretnék optimista lenni. Nincs az a kilátástalan helyzet, amely ne lenne megfordítható. Amíg nem következett be a vég, addig van remény – de nem elég hinni, tenni is kell és nem elég cselekedni, bízni is szükséges. Tegyük meg, amire van lehetőségünk és bizakodjunk abban, amire nincs ráhatásunk.

 151118563_10158775563821253_3357660785583578158_o.jpg

(a képen: Adrienn, Miki és Ottó)

Pass Andrea darabja nem a legkönnyebben emészthető előadás, amit láttam, viszont nagyon fontos és aktuális témát boncolgat. Lehet, hogy nem való mindenkinek, de aki elég érzékeny és nyitott rá, mindenképp nézze meg. Ha felkeltettem az érdeklődésed, figyelgesd Budapesten a Jurányi, Debrecenben pedig a Csokonai Színház műsorát, hogy mikor nyílik alkalmad ellátogatni egy előadásra.

Az előadás 18 éven felülieknek ajánlott!

A képek forrása a Csokonai Színház facebook oldala

A bejegyzés trackback címe:

https://igylattamen.blog.hu/api/trackback/id/tr4816777866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása